Studio Grimm Video Photography Search Contact
Studio Grimm Decor van Rapunzel en Grimm

Powerd by  Autoglas Grimm http://www.autoglasgrimm.be/

Rapunzel & Grimm Orde van de Eenhoorn en de Wolf

https://www.facebook.com/Grimmrapunzel/

Middeleeuws zwaardvechtend  duo.

 

Een roodharige strijdster met echte lange haren tot aan haar knieën, die het opneemt tegen de zwarte ridder."
" Rapunzel en Grimm",  alias Melissa Bistoen en  Sascha Grimm,

Als duo vechten ze met verschillende middeleeuwse wapens.  
Doen gevechten met dubbel zwaard met in elk hand een zwaard.
Of vechten met tweehander langzwaarden,houten lange berken stokken of met eenhander zwaard en schild.
En dit zonder harnas of helm.


Na vele optredens hebben ze vele mensen en zeker de kleine kinderen, hun harten sneller doen slaan tijdens hun show gevechten.
Het is dan ook niet alledaags om een vrouw te zien vechten tegen een man op deze manier.
Dit met  een eigen decor: middeleeuwse landsknecht-tent,grote luifel met meubilair en allerlei rekwisieten, kleurrijke wapenschildjes en vlaggen, enz.

Ook maken ze gebruik van een eigen omheining/arena en dit om ieders veiligheid te garanderen tijdens de shows.
Met hun middeleeuwse bastrommel,buffelhoorn en bronzen bel kondigen ze de aanvang van hun gevechten aan.

Zij passen makkelijk met hun outfits en decor  in thema's zoals: Ridder en Jonkvrouw, Elfen, Game of Thrones, Vikings, enz.
Ook een avondspektakel bij schemer met vuurzwaarden is mogelijk en kan ons decor aangepast worden met sfeerrijk kaarslicht en oliefakkels.

Zij werken aan de toekomst en houden zo het cultureel erfgoed hoog in het vaandel met het zwaardvechten.
Maar hier blijft het niet alleen bij… Zo zijn ze ook bezig met ambachten en maken liefst vele dingen zelf onder andere werken ze nu elk van hen aan een eigen barok draailier en willen ze hierop ook op leren spelen.

Samen houden zij van cultureel erfgoed en is hun concept ideaal voor bijeenkomsten waar ook ambacht en hun zwaardgevechten thuis hoort.  Zoals op historische plaatsen, kastelen, ruïnes enz
Maar ook voor op grote of kleine evenementen, recepties,animatie voor kinderfeestjes, scholen, team buildings, basis trainings dagen, huwelijken,verjaardagen, , enz.  Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar en bespreekbaar.
(Lees onder verder, het project draailier bouwen)

De bouw van een middeleeuwse draailier.
Ambacht door Rapunzel en Grimm.

Een draailier, het is zeker en vast geen simpel instrument om te bouwen en duurt dit zeer lang eer het af zal geraken.  Maar het is wel een zeer leerrijke ervaring. Men leert hier over verschillende soorten hout, technieken en hoe je dit alles aan elkaar lijmt zonder te nagelen.
Met lijm soorten die men al vijfduizend jaar lang gebruikt.
Zelf hoorden we ook maar pas over vislijm en beenderlijm enz toen we pas begonnen met onze cursus draailier bouwen. Toch wel allemaal dingen die vele mensen reeds vergeten zijn.

We kunnen met zekerheid zeggen dat vislijm erg erg sterk is en dat je heden niet altijd de giftige lijmsoorten nodig heeft om iets vast te lijmen. We hebben zelfs geleerd dat je met de hedendaagse witte houtlijm je het kunt aan dunnen met veel water en dat deze lijm dan nog veel beter is tegenover men het puur uit de flacon gebruikt. Ook zijn we er achter gekomen dat in de middeleeuwen niet alle instrumenten juist zijn gebouwd en dat er vele afwijkingen zijn. Met de bouw van onze draailier verbeteren we deze afwijkingen.

Soms zijn we genoodzaakt om verschillende dingen te herbeginnen want pas als iets klaar is en het past niet of komen sommige dingen niet goed uit zoals bij sommige puzzel stukjes van het instrument mogen we helemaal opnieuw beginnen. En dit keer  op keer tot het goed is.  Het is zo dat je het leert.  
Geduld komt hier wel op de proef… Natuurlijk hetgeen wat wij leren van onze leermeester Marc willen we later ook doorgeven aan andere geïnteresseerde mensen…

Wil je meer weten over Rapunzel en Grimm en hun activiteiten neem dan contact op met ons of volg ons op facebook:

Bouwplan op ware grote  van een barok draailier

Enkele mooie draailieren aan de haak bij
ons leermeester bouwer Marc

Even paniek bij het zien wat ons te wachten staat hoe men zelf fineerhout mag maken
om de mooie sier randen van een draailier te bekleden.  Vele soorten hout op elkaar lijmen met vislijm en zeer vele stukjes zagen met de figuurzaag…

Fineerhout maken

Houten mal schaven voor de
romp van de draailier

Er komt toch wat bij kijken om fineer hout te maken

Enkele losse delen voor de mal van de romp van een draailier

Hieronder een paar voorbeeld filmpjes voor diegene die niet weten wat een draailier is en wat je er zoal mee kunt doen…

Zoals wij het zeggen het klinkt een beetje als een viool of soms ook als een doedelzak. Wie het instrument goed kan hanteren kan het zodanig laten klinken als een groot orkest…